,,Novinarstvo podrazumijeva odgovornost prema javnosti i istini”

Vatrogasaci-spasioci bez zaštite, sa malim zaradama i sve stariji

img_26032022_080943_800_x_437_pixel
Privatna arhiva

Kako naglašava predsjednik Strukovnog odbora Ratko Pejović, podaci iz Izvještaja o sistemu zaštite i spašavanja za 2021. godinu koji je nedavno usvojila Vlada Crne Gore pokazuju ono na šta godinama ukazuju

“Nedostatak kolektivne, a posebno lične zaštitne opreme je izražen u većini službi sjevernog regiona Crne Gore. Mali i nedovoljan broj vatrogasaca-spasilaca uzimajući u obzir veličinu teritorija koje štite i moguće rizike i opasnosti, te opseg operativnih djelatnosti koje imaju u svojoj nadležnosti. Takođe, Izvještaj ukazuje na nepovoljnu starosnu strukturu vatrogasaca-spasilaca, s obzirom na to da ih je najveći broj između 45-55 godina, a značajan broj i preko 55 godina starosti”, navodi Pejović.

Kako dodaje u saopštenju, smještajni kapaciteti značajnog broja službi ne zadovoljavaju ni osnovne uslove.

“Najveći broj vatrogasaca-spasilaca ima zaradu oko ili ispod prosječne zarade na državnom nivou uzimajući u obzir sve zakonima predviđene naknade i dodatke. I kao takve, zarade su neujednačene i razlikuju se od službe do službe. Poseban problem predstavlja loša zakonska regulativa ili prosto nedostatak zakonskih rješenja. Svi navedeni problemi koji se prevashodno tiču onih čije interese zastupamo više puta su apostrofirani donosiocima odluka na lokalnom i državnom nivou sa malim učincima u njihovom razumjevanju i rješavanju”, naglašava Pejović.

Svi prethodno pobrojani nedostaci, na koje je, kako kaže, i sam ukazivao u Izvještaju o sistemu zaštite i spašavanja za 2021. godinu, posebno dolaze do izražaja prilikom situacija kojima svakodnevno svjedočimo kada su vatrogasci-spasioci prepušteni sami sebi, a pomoć i učešće svih drugih minimalno.

“Vjerujemo da ćemo u periodu pred nama kroz konačnu i zajedničku saradnju sa kolegama iz Sindikata vatrogasaca-spasilaca mnoge probleme početi rješavati na zadovoljstvo šire društvene zajednice i opšteg dobra”, poručuje Pejović.

Izvor: rtcg.me

Predloži svoju temu redakciji

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Čitalac našeg portala javio nam se sa informacijom da je u naselju Kličevo nestao pas koji se odaziva na ime Bobi.

Avantura "Sonikov film 2", komedija "Izgubljeni grad" i akcioni triler "Morbius" danas su na repertoaru bioskopa Cinema 213.