,,Novinarstvo podrazumijeva odgovornost prema javnosti i istini”

OŠ “Milija Nikčević” dobila opremu za digitalnu nastavu

niksic-23mart2022-203-1320x733
Info centar

Donirana oprema, koja uključuje video konferencijski sistem, lap top, TV ekran, led osvijetljenje i drugo, poslužiće digitalizaciji i diverzifikaciji obrazovnog sadržaja, ali i promociji demokratskih vrijednosti kao što je inkluzija svih učenika.

Opremu je dobila i Osnovna škola “Milija Nikčević“ iz Nikšića, kojoj su video konferencijski sistem uručile ambasadorka Evropske unije Oana Kristina Popa i šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope Evgenia Giakoumopoulou.

Popa je kazala da se Evropska unija od početka pandemije zalagala za inkluzivno i kontinuirano obrazovanje.

“Ovom donacijom smo osigurali nastavak edukacije i nastave u ovim promjenljivim i izazovnim vremenima. Paralelno sa tim, donirali smo računare i ugroženim porodicama, posebno na sjeveru Crne Gore. Nakon ove dvije teške godine, mi odrasli imamo veliku odgovornost da uzvratimo mladoj generaciji koja je željna da nadoknadi izgubljeno vrijeme. Digitalizacijom i diverzifikacijom obrazovnih sadržaja možemo proširiti vidike mladih, njihovu empatiju ili druge kompetencije. Zajedno sa Savjetom Evrope i Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta nastavićemo s naporima da obrazovanje učinimo dostupnim svima, da podstaknemo inkluziju i rješavamo problem diskriminacije“, poručila je Popa.

Giakoumopoulou je istakla da je kao odgovor na pandemiju Savjet Evrope podržao stvaranje digitalne demokratske učionice u svakoj od pilot škola.

“To je bila prilika i za umrežavanje, ne samo škola u Crnoj Gori, već i u regionu. Na ovaj smo način uspjeli da razmijenimo ideje, iskustva i znanje, jedni druge osnažimo u zalaganju za jednaka prava u obrazovanju, dopremo do ključnih aktera i donesemo pozitivne promjene. Aktuelna kriza je naglasila i činjenicu da misija škola nije samo sticanje znanja. One su ujedno i prostor u kom se mladi socijalizuju, uče vrijednostima demoraktije i inkluzije i uzrastaju u građane sjutrašnjice“, naglasila je ona.

Nataša Kujundžić, direktorka Osnovne škole “Milija Nikčević” rekla je, iskazujući zahvalnost, da je oprema već poslužila svrsi, i da će doprinijeti kvalitetnom obrazovanju za sve.

“Naša škola je zahvaljujući opremi već bila domaćin prvoj online radionici-pričaonici na temu ‘Izazovi i načini podrške učenicima/učenicama RE populacije’. Učestvovalo je preko 40 škola, pa je to bila sjajna prilika da sa kolegama i predstavnicima NVO sektora razmijenimo mišljenja i primjere dobre prakse, kao i da čujemo glas naših učenika, što nam je najvažnije“, kazala je direktorica.

Projekat “Kvalitetno obrazovanje za sve“ zajednička je inicijativa Savjeta Evope i Evropske unije koja za cilj ima podsticanje kvalitetnog obrazovanja za sve kroz promovisanje inkluzije i rješenja problema diskriminacije u obrazovnom sistemu, stvaranjem inkluzivnog, mirnog i demokratskog društva.

Projekat je organizovao više obuka za nastavnike, učenike i školske uprave kako da iskoriste obrazovanje za demokratsko građanstvo u svakodnevnim aktivnostima. Takođe je snažno afirimisana saradnja sa organizacijama civilnog društva putem podrške manjim projektima i učešćem lokalnih zajednica u promociji demokratskog okruženja u školama. “Inkluzivni dan” se, na inicijativu pokrenutu u okviru projekta, obilježava sa školama svakog 11. oktobra.

 

Predloži svoju temu redakciji

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Čitalac našeg portala javio nam se sa informacijom da je u naselju Kličevo nestao pas koji se odaziva na ime Bobi.

Avantura "Sonikov film 2", komedija "Izgubljeni grad" i akcioni triler "Morbius" danas su na repertoaru bioskopa Cinema 213.

Plan je da sa novom školskom godinom učenici u 59 obrazovnih ustanova dobiju stomatološke ambulante, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Ona je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro", na Televiziji Crne Gore, kazala da se očekuje rekonstrukcija tih ambulanti i raspisivanje tendera za njihovu opremu.